Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Attachment Parenting

Κάνοντας search google θα βρείτε άπειρες σελίδες που να εξηγούν τι είναι το Attachment Parenting. Ξεκινώντας λοιπόν να πω ότι το Attachment parenting είναι μια φιλοσοφία διαπαιδαγώγησης. Βασικός εμπνευστής του είναι ο Dr Sears. Στηρίζεται σε 7 B’s. Tα 7 B είναι τα ακόλουθα:

1. Επαφή της μαμάς με το μωρό τη στιγμή της γέννας (Birth bonding)
Δυστυχώς στα μαιευτήρια στην Ελλάδα αυτό δε γίνεται, η μαμά παίρνει το μωρό πολύ μετά τη γέννησή του. Ιδιαίτερα αν χρειάζεται να συνέλθει από νάρκωση μπορεί να περάσουν πολλές ώρες και να μην το έχει πάρει στην αγκαλιά της. 
2. θηλασμός (Breastfeeding)
Η μαμά να θηλάζει το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο από την στιγμή της γέννησης μέχρι όσο θέλουν και οι 2.

3. να φοράς το μωρό σου σε μάρσιπο αγκαλιάς (Babywearing )
Το μωρό τον πρώτο καιρό της ζωής του δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι ανεξάρτητο άτομο. Πιστεύει ότι είναι προέκταση της μαμάς του. Για το λόγο αυτό θέλει να είναι συνέχεια στην αγκαλιά της μαμάς του. Όχι για να την εκμεταλλευτεί αλλά για να νιώσει ασφάλεια και μέσα από την ασφάλεια αυτή να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κόσμο και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο Sears υποστηρίζει ότι είναι λίγο βάρβαρο από τη μια το μωρό να βρίσκεται για 9 μηνες στην κοιλιά της μαμάς του, να ακούει τον χτύπο της καρδιάς της, να νιώθει την κίνηση της, να ακούει τη φωνή της και μετά τη γέννηση να είναι σε ένα καρότσι χωρίς τίποτα από τα παραπάνω.

4. Ύπνος μαζί ή έστω κοντά με το μωρό (Bedding close to baby).
Όπως μας αρέσει να τρώμε-πηγαίνουμε βόλτα-παίζουμε με τα παιδιά μας, το δέσιμο αυτό μπορεί να συνεχίζεται και τη νύχτα στο «family bed». Δεν είναι κακό να κοιμάσαι με το μωρό σου. Είναι και αυτός ένας τρόπος επικοινωνίας.


5. Να δίνεις αξία στο κλάμα του μωρού.
να εισαι εκεί σα γονιος και με το χαδι και την αγκαλιά να προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις μαζί του.Να μην το αγνοείς, αφήνοντας το μόνο του να κλαίει (Belief in the language value of your baby's cry.)

6. Να προσέχεις τους "ειδικούς"
που αντιμετωπίζουν το μωρό σα να είναι κατοικίδιο και να πρέπει να το εκπαιδεύσεις γιατί αυτό ήρθε στον κόσμο να σε τυρρανήσει. Συνήθως οι συμβουλές των ειδικών είναι να μην το παίρνεις αγκαλιά και να το αφήνεις και λίγο να κλαίει γιατί ανοίγουν τα πνευμόνια(Beware of baby trainers)

7. Ισορροπία
στις ανάγκες του παιδιού και στις ανάγκες τις ατομικές, τα ενδιαφέροντα της μαμάς και τις ισορροπίες της οικογένειας (Balance)

Για να θεωρηθεί οτι ένας γονιός ακολουθεί τη φιλοσοφία του attachment δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί όλα τα παραπάνω. Υιοθετεί ότι νιωθει ότι του ταιριαζει, ότι όχι το απορρίπτει.Για παράδειγμα μια μαμά που δεν έχει θηλάσει, μπορεί να είναι εξίσου attached. είναι πολύ ευελικτη θεωρία.

Πηγή: Eλληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων
Σκέφτομαι λοιπόν πόσο 'λάθος' ήταν ο τρόπος που μεγάλωναν αρκετοί γονείς τα παιδιά τους, συχνά άκουγα από γνωστές και φίλες της μαμάς μου να λένε 'Άστο να κλάψει, αν δεν κλάψει δεν θα μάθει' ή 'Μην το καλομάθεις στο πιάσιμο και μετά θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις' . Δόξα το Θεό ΠΟΤΕ δεν στερήθηκα την αγκαλιά και την φροντίδα τόσο της μαμάς όσο και του μπαμπά, ούτε εγώ ούτε ο αδερφός μου. Δηλαδή σκεφτείτε απλά πόσο διαφορετικά νιώθει ένα μωράκι που για 9 μήνες βρισκόταν στην κοιλιά της μαμάς του και ξαφνικά βρίσκεται μόνο σε ένα δωμάτιο χωρίς κανένα. Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω, υπόσχομαι ότι όταν γίνω μαμά θα τηρήσω κατά γράμμα τα 7 B's, γιατί τα θεωρώ ως την βάση για την δημιουργία μιας υγιείς σχέσης μεταξύ γονιών και μωρών, την βάση για την σωστή διαπαιδαγώγηση και χειραγώγηση των παιδιών, τα παιδιά μαθαίνουν να δίνουν και να παίρνουν αγάπη και άλλα τόσα πολλά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου.


Για περισσότερα παραδείγματα η μαμά Λυδία μέσα από το μπλογκ της δίνει πολύ καλές πληροφορίες και συμβουλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου